PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Whatsapp Bu Kadar izinle Ne yapıyor ?


Ceren
19-02-2014, 03:25
http://i.imgur.com/BjMwJ2y.jpg?1

Akıllı telefonlardaki bütün milyonlarca uygulama içinden tam 33 tane erişim iznini ben alsam eve bile uğramazdım.

Ya arkadaş birazdan aşağıda tek tek göreceğiniz gibi bir uygulama 33 tane erişim iznini niye ister programı kullandırtmak için. Yok mu bunun parası, verelim özgürce kullanalım. Evimize resmen kendi elimizle casus yerleştirmek ne demek ?

Tamam teknolojinin müptelasıyım, çok seviyorum teknolojiyi ama biliyorum ki günümüzün büyük biraderi teknolojiyle gerçek oluyor. Doğru, Facebook’tan falan kaçış yok; hiç birimiz de gizli işler yapmıyoruz ama her adımını dünyaya duyurmanın anlamı nedir ? Benim özel hayatım özel. Başkasının bilmesi gereken şeyleri paylaşırım ama özel bilgilerim benimdir. Böyle diyenler çoğunlukta ama maalesef bu özel bilgilerimizi korumak artık imkansız gibi. Çünkü Facebook hadi neyse de whatsapp gibi uygulamalar senin telefon rehberinden tut da sms’lerine kadar erişiyor. Bunu yapmışken istediği gibi ses kaydı alıp istediği şekilde kullanıyor tabii ki.


Whatsapp galiba önceleri sadece IOS cihazlarda yani Iphone’da falan kullanılıyordu. Blackberry’nin BB’mine rakip olarak mı geliştirdiler bilmiyorum. Bugün Android işletim sisteminde de kullanılıyor. Blackberry’de var mı bilmiyorum.

Benim dandik Maxiplus 5′te uygulamaları indirirken veya güncellerken kafaya taktım, niçin bu kadar izin istiyor, n’apıyor bunları diye az araştırdım. Hangi izinleri istediğini, bunların ne anlama geldiğini tek tek yazıcam.

Şunu not ediyorum: bu izinler tek tek toplanıp uygulamanın arka planındaki şirket sahiplerine falan gidiyor. Onlar da bı bilgileri reklamcılara, şirketlere ve devletin istihbarat ajanlarına (CIA) satıyor veya veriyorlar. CIA benim aşk mesajlarımla mahalle arkadaşlarımın numaralarını n’apıcak diyenler bundan sonrasın okumayabilir.

Son not : Bu izinleri sadece whatsapp istemiyor. Başka uygulamalar da biraz daha azını uygulamayı kullanmanız için istiyor.

En son not : Aşağıdaki izinlerin yorumları bana aittir. %100 doğrudur diyemem.

33 Adet Whatsapp İzini


Telefon numaralarına doğrudan çağrı yap :

Uygulama size sormadan sağı solu arayabilir. Arama yaparken ruhunuz bile duymaz. Yani siz birisini ararken karşınıza çıkan arama ekranı çıkmaz bir uygulama bu izne sahip olduğunda. Çağrı kayıtlarından da o kaydı siler, olur biter.


Telefonun durumunu ve kimliğini oku :
Telefonunuzun numarasını öğrenmekle başlar bu izin. Yani whatsapp veya başka bir uygulama, kendisini kullanan kişilerin her şeyiyle birlikte telefon numarasını biliyor. Dediğim gibi bu bilgilerle istediğini yapabilir. Başka bir yazının konusu var burada. Tüyo vermiyorum.
Ayrıca telefonun modelini ve özelliklerini, çağrı yapıp yapamadığınıza kadar her bilgiye erişir.

Kısa mesajları al (SMS) :
Kısa mesaj alır, okur, ister siler isterse de başkasına gönderir. Sizden habersiz gelen sms’leri de okuyabilir tabii. Kısa mesaj geldiğinde hemen okuyup silmek boşuna, uygulama siz daha sms uyarısı almadan okuyor o kısa mesajı ! (titreşimi ve zil sesini kısıtlayarak)

SMS mesajları gönder :
İyi ki sadece sms alma izni varmış demeyin. Çünkü whatsapp veya başka uygulama sizden habersiz sms de gönderebilir. Benim derdim sms ücreti değil, benim derdim Whatsapp sms’lere erişim hakkını niye istiyor ? (diğerlerini niye istiyorsa ondan)

Ses kaydet :
Hadi bunu anlarım. Çünkü uygulama üzerinden ses kaydı da gönderebiliyorsunuz. Ses kaydını da önceden yapmış olmayanlar programın içinden başlatarak halledebiliyor. Tüm bunlar hep bizi düşündüğü için.

Hassas konum :
Yani senin koordinatlarına kadar santimetrekareye kadar nerede olduğun bu izne sahip uygulamaların elinde. Ama buna erişmek için cihazınızda gps açık olması gerekir. Nihayet bizim müdahele edeceğimiz madde deyip sevinmeyin çünkü gps açık değilse baz istasyonu ve kablosuz bağlantı (herhalde IP adresinden) saptama yapabiliyor.

Yaklaşık konum :
Yukarıda da yazdığım gibi gps yoksa diğer kaynaklardan konumunuzu öğrenebilir. Eğer o anda internet bağlantısı yoksa ama whatsapp’ta mesajı internet yokken gönderip internet varken karşı tarafa iletildiğini hatırlatayım. Yani offline sunucuları da bulunuyor whatsapp’ın. Emin değilim ama konumunuzu kaydedip daha sonra sunucuya gönderme ihtimali var. Bu durum her izin geçerli olabilir.

Çağrı günlüğüne yaz :
Gelen çağrı, giden çağrı kayıtlarında değişiklik yapabilir. Yukarıda da yazdım, birisini arayıp aranmamış gibi gösterebilir. Bunu yapmaz tabii ama durum daha vahimdir belki, bu şekilde yorumluyorum siz gereken yorumu yapın.

Çağrı günlüğünü oku :
İşte sorun sadece yazması veya okuması değil, ikisini de yapıyor. En çok konuştuğunuz kişiyi belirleyip ona “şu arkadaşın whatsapp kullanıyor, sen de kullan” diye mail gönderemez mi ? Gönderir. Ha iyiymiş, bi şey olmaz be demeyin. Bu daha buzdağının görünen ufak kısmı.

Kişilerimi değiştir :
Rehberinizdeki kişilerle ilgili değişiklik yapabilir. O kadarını da yapmaz diyenler Whatsapp kankanız mı ? Nerden biliyorsunuz ? Ben de biliyorum yapmayacağını ama bu izni istiyor işte. Ayrıca rehberinizdeki kişileri görüntüleyip değiştirirken başka istatistikleri de topluyor (iletişim sıklığı gibi).

Kişilerimi oku :
Kaç telefon var, hangi isimde hangi firmanın numarası var. Bunları okuyabiliyor.

Kendi kişi kartımı oku :
Hani her telefonda vardır bu, telefon numaranı ve ismini cismini yazarsın o kısma. Whatsapp bu izinle birlikte eğer o kısmı doldurmuşsan bu bilgilere de sahip oluyor.

USB belleğimin içeriğini değiştir veya sil :
Uygulamayı telefonun hafızasına değil de usb kartına (flash bellejk değil) kurabilmesi için galiba. Belki whatsapp değil ama usb belleğinin içine casus yazılım kurup başka telefona taktığında iletişim almaya devam edebilir. Bunlar komplo teorileri değil. Herşey gözümüzün önünde. Zaten her gün olan biten şeyler bunlar.

Bu cihazdaki hesapları kullan :
Hesap derken benim bildiğim mail hesaplarından bahsediyor. Çünkü uygulamaları kullanmak için size onay kodu (jeton, token) gönderiyor. Peki, Twitter kullananlar bilir, hesabınıza başka bir uygulama erişmek istediğinde (tweet adder, masaüstü prog.) önce sizden onay istemiyor mu ? Peki Twitter olmasa da Gmail hesabınıza ve maillerinize erişemez mi ? Mümkün.

Cihazdaki hesapları bul :
Diğer uygulamaların oluşturduğu hesapları (kayıtları) öğrenebilir.

Hesap ekle veya kaldır :
Bu hesap olayını anlayamadım. Mail hesabı mıdır, uygulama kullanıcı hesabı mıdır tam emin değilim ama bu izne sahip olan uygulama hesapların şifrelerini bile değiştirebilir.

Hesap oluştur ve şifre ayarla :
Telefonda başlı başına eşkıya oluyor yani. Siz izin vermeseniz bile kafasına göre hesap oluşturuyor, şifre belirliyor, onayı da kendi veriyor. Yani hem yasama, hem yürütme hem de yargı. Telefon içinde paralel devlet anasını satıyım.

Ağ bağlantılarını görüntüle :
Hattının internete bağlı olup olmadığını araştırıyor.

Google Play faturalandırma hizmeti :
Bildiğim kadarıyla Whatsapp ilk yıl ücretsiz. Ondan sonraki her yıl bir kaç lira vermeniz gerekiyor. Herhalde kimse işkillenmesin diyedir. O kadar izini alıp satıp hem zengin ol hem de bizden 1-2 lira dilen. Eğer vermezseniz herhalde Google Play’ı borçlu çıkarıyor. O da sizden bir şekilde alır nasıl olsa. Kötü niyetli uygulamalar (Whatsapp melek ya) ücretli program satın alabilir sizin haberiniz olmadan.

İnternetten veri al :
Dışardan cihaza veri gönderilip alma izni. Bu genelde uygulamanın son sürümünün yüklü olup olmadığını tespite yarıyor herhalde. Ama asıl amaç bu, diğer amaçları bilemem.

Kablosuz bağlantıları görüntüle :
Wifi bağlantılarından bahsediyor. Çevrenizdeki kablosuz ağları görüntüleyebiliyor. Ha şifrelerini kıramıyor henüz. O kadar büyümedi abisi. Hatırlayın Google’ın street map özelliği için gezici kamyonetleri evlerdeki kablosuz ağları tespit ediyordu aynı zamanda. Bu da Google abisinin yolunda.

Tam ağ erişimi :
Ağ bağlantısı ve kablosuz bağlantı yetmedi bir de tam ağ erişimi istiyor. Al *** sen kullan telefonu. Ben bile bu kadar şeye hakim değilim. Özel ağ protokolleri oluşturabiliyor bu izinle ki pek bilgim yok bu konuda. DNS, IP, TCP/IP deyip hiç karıştırmayalım.

Başlangıçta çalıştır :
Allah için bunu whatsapp yapmıyor. Ama yapıyor da olabilir. Çünkü telefon açılıp internete bağlandığında direk sana okunmamış whatsapp mesajlarını bildiriyor. Ama bu izni “Facebook sayfalar” uygulaması kullanıyor.

Çalışan uygulamaları al :
O anda çalışan, arka planda duran veya son olarak kullanılan uygulamalar hakkında bilgi alır. Bizi izlediği yetmedi başka uygulamalara el atıyor bir de.

Telefonun uykuya geçmesini önle :
Hani donan insanların uykuya geçtiğinde ölme riski var ya bu da onun gibi. “Aman sen uykuya geçme, daha ne eğlenceler yaşayacağız seninle” deme izni. Bu konuda hak veriyorum.

Titreşimi denetle :
Mesaj geldiğinde titreşim olsun veya olmasın diye ayarlama izni. Bu da normal.

Senkronizasyon ayarlarını oku :
Bu bilgiyi alıp ne yaparlar hiç bilmiyorum. Hani mesela Kişiler (yani rehber) uygulaması veya Takvim uygulaması diyelim Gmail Takvim özelliğiyle senkronize hareket ediyor ya, o bilgiye erişebiliyor.

Senkronizasyon istatistiklerini oku :
Takvim etkinliklerini başka hangi uygulamayla (Google Takvim gibi) ne kadar senkronize ettin gibi diğer ilgili istatistikleri okur.

Senkronizasyonu aç/kapat :
Bu senkronizasyon Whatsapp’ın kendisi için de geçerli. Çünkü adres defterine yeni bir kişi eklediğin zaman Whatsapp o kişinin uygulamayı kullanıp kullanmadığını bilmesi lazım. Her şeyi biliyor, bunu da bilmesi lazım tabii.

Kısayolları kaldır :
Rakip bir uygulamanın kısayolunu mu kaldıracak n’apıcak bilmiyorum ama rekabet kurallarına aykırı olurdu bu. Kendisiyle ilgiliyse bilemem tabii.

Kısayolları yükle :
Bir üstteki maddenin tam tersi.

Korumalı depolama birimine erişimi test et :
Gelecekte yeni bir mantıktaki ve sürümdeki cihazda yeni ve düşünülen bir iznin hafıza kartında nasıl tepki vereceğini test ediyor. Tabiri caizse maymuna çeviriyor bizi. Yani ileride parmak iziyle çalışan bir telefon çıktığında parmak izimizden DNA testi yapması mümkün bile olabilir (yazın bunu kenarı. Gökay yazmıştı dersiniz).

Sistem ayarlarını değiştir :
Herşeyi yapıp bunu yapmasaydı darılırdım zaten.

Gördüğünüz gibi Whatsapp olsun başka uygulamalar olsun bırakın yatak odamıza kadar girmesini hiç ummadığımız özel bilgilerimize bile erişebiliyor. E tabii bazılarımız bundan rahatsız olmayabilir ama ben en azından “bu kadar bilgi reklam için satılmaz, ne yapıyorlar” diye merak ediyorum.

Kaynak : HaberTürk / Ekonomi / Necdet Çalışkan
Whatsapp Bu Kadar İzinle N?apıyor ? | Gökay Temuçin (http://www.gokaytemucin.com/whatsapp-bu-kadar-izinle-napiyor.html)