Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Link Değişimi ve Amacı


Regex
04-10-2009, 15:16
Bu yazıda; SEO ile yeni tanışan ya da link değişimleri hakkında ayrıntılı bilgi ihtiyacı duyan kişilere kaynak oluşturması için birtakım temel bilgileri vereceğim. Elimden geldiğince basite indirgeyerek anlatımı oluşturacağım.

Link değişimi nedir?

Çoğu zaman Google'da PageRank değerini yükseltmek isteyen site sahipleri ya da sitenin SEO danışmanlarının, genellikle web üzerine olan forumlarda yaptıkları karşılıklı bağlantı alış-verişidir. Bu alış-veriş iki çeşit yapılır: Ya düz link değişimi, ya da çapraz link değişimi. Düz link değişimlerinde; kodlar bir siteye eklenir ve eklenen sitenin kodu, karşı tarafa verilir. Böylelikle de ilgili iki site, birbirini önermiş olur. Ancak toplu değişimlerde, kesinlikle düz link değişimlerini onaylamamaktayım. Tecrübelerime dayanarak konuşuyorum; bu yolla Google'dan yaptırım almanız muhtemeldir.

Karşılıklı link değişimini örnekli olarak açıklayayım: Mesela bir başlık açıyorsunuz. Bu başlıkta kodları YuzukTurk.Com sitesine ekleyip, siz de YuzukTurk.Com sitesinin kodunu veriyorsunuz. Ee, Google da salak değil; anlıyor bir şeylerin döndüğünü ve arama sonuçlarında sizi geri düşürüyor. Tabii yine de ne yapacağınızı siz biliyorsunuz, ancak eğer düz yani karşılıklı değişim yapacaksanız sınırlı sayıda yapın ve benim düşüncem on çıkışı geçmeyin.

Sıra geldi, çapraz değişime. Bu değişimlerde de kodları bir siteye ekleyip, diğer bir sitenizden kod veriyorsunuz. Burada kod eklediğiniz siteniz, büyük olasılıkla gözden çıkartmış olduğunuz site oluyor veya daha önemli bir arama sonucu için diğer bir sitenizi feda ediyorsunuz. Ne kadar iyi konumda bir siteniz varsa, o kadar kaliteli değişimler yapabiliyorsunuz. Örneğin; PR 3 değerinde bir mIRC sitem var. Başlıkta; "PR 2 ve üzeri sohbet, mIRC içerikli sitelerle" diyorum. Böylelikle hem içerikdaş link alıyorum, hem de kaliteli link alıyorum. Google da bu duruma tabii ki sıcak ve olumlu bakıyor. Ancak yeni site açmış kişilerin, böyle sınırlamalar koyma olanağı yoktur. Çünkü PageRank değeri 0 olan, içeriksiz bir siteye kodları ekleyecekseniz "PR 1 ve üstü" diyemezsiniz. Deseniz bile kimse yanaşmayacaktır.

"PageRank" sözcüğünün anlamı, birçok yerde açıklanmış ancak kısaca ona da değineyim: Google'ın sitelere verdiği nota PageRank adı verilir. Üç ay olarak bilinen, ancak tam zamanını kimsenin kestiremediği PageRank güncellemeleri yapılmaktadır. Mesela en basitinden; bir öğrencisiniz ve not alıyorsunuz. PageRank olayını aldığınız nota, güncellemeleri de sözlüye benzetelim. Hiçbir öğrenci, ne zaman sözlü olacağını bilemez. Bu nedenle de sürekli hazırlıklı olmak durumundadır. Siz de Google çalışanı olmadığınız için güncellemenin zamanını kestiremezsiniz ve sürekli sitenizi kaliteli tutup, dış bağlantılar yani linkler almalısınız.

Link değişimi, sadece PageRank artırmak için mi yapılır?

Hayır, olaya sadece PR olarak bakarsanız yanılır ve hata yaparsınız. Örnek olarak; drop olmuş ve yabancı bir içerikteki, PR 3 değerinde bir siteden sohbet siteme link alacağıma, aynı içerikteki PR 0 ve içerikli bir siteden link almayı kesinlikle tercih ederim. Çünkü, PageRank değeri yüksek diye bir site kaliteli değildir. Google da insan mantalitesine benzer, arada yanılabilir. Mesela PageRank değeri yüksek ancak beş para etmez bir site, o değeri hacklink kullanarak veya çeşitli illegal yollardan almış olabilir. Google, bu durumu fark ettiğinde "Haydi oradan sen kimi kandırıyorsun?" diyerek siteye hem yaptırım uygular, hem de sahip olduğu değeri sıfırlayıverir. Bu nedenle PageRank değerine hayat mevat meselesi olarak bakmamamız gerekmektedir.

Kısaca link değişimini, bilgilerim ışığında açıkladım. Bu anlatımı yaparken de açıklanması gereken birtakım kavramlar hakkında da bilgi verdim. Umarım bu bilgiler, okuyan kişilerin işine yaramıştır.

İyi çalışmalar...

Önemli not: Bu yazıyı R10.Net'te ve kendi forum sitem olan IRCRehber.Com'da yayınlamış bulunmaktayım. Eğer alıntı yapacaksanız, lütfen kaynak olarak bu iki forumdan bir tanesine girerek başlığın bağlantısını ekleyin. Eklemeyebilirsiniz, hatta yazının Regex'e ait olmadığını bile belirtebilirsiniz; sorun değil. Sonuçta el sizin. Ancak yine de emeğe saygı gösterilmesini bekliyorum. (Sonradan Zone gibi birkaç forumda daha yayınladım.)