PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fıfa 09


Bekq
30-11-2009, 15:34
Güzide ülkemizde en popüler spor dalı kuşkusuz ki futbol. Öyle bir spor türü ki, kendini hem gerçek hayatta hem de sanal ortamda fazlasıyla sevdirmeyi başarıyor. Günlük yaşantımızda futbolla yatıp futbolla kalktığımız bir gerçek. Türk takımlarından biri ya da Milli Takımımız Avrupa'da büyük başarı kazandığında uzun konvoylar, havaya sıkılan mermiler ve rahatsız edici araba kornaları duymamak mümkün değil. Hatta durum bazen daha da çirkinleşebiliyor ki, bundan bahsetmek bile istemiyorum. Sanal ortamdaysa durum her ne kadar tehlikesiz gibi gözükse de, biz farkında bile olmadan bu oyunlar tüm cafeleri işgal etmiş durumda. Hatta sırf bu yüzden açılmış PlayStation ve XBOX cafeler görmüyor değilim. Ve bu cafelerde ciddi anlamda doluluk var. Öte yandan ayda bir PES/FIFA turnuvaları düzenleniyor. Turnuvalara katılımlarsa her zamanki gibi yüksek. Bu iki durumda Türk Milletinin futbola olan sevgisini (aşkını) ve düşkünlüğünü rahatlıkla görebiliyoruz. Peki bu aşktan şikayetçi miyiz? Boyutunu aşmadığı sürece tabi ki hayır. Ama yine de sanal ortamdaki kadar masum (!) kalmasını istemiyor değiliz. Dünya Kupası'nda gerçek futbol heyecanı yaşayana dek sanal ortamla yetinmek en iyisi olacaktır. Bunun için hazırlanmış FIFA 09 karşımızda. Bakalım tutkumuzu ne derece ateşleyebilecek…

FIFA her zaman olduğu gibi bizleri yine etkileyici ve bol animasyonlu bir videoyla karşılıyor. Video oldukça şık hareketler, etkileyici fizik motoru ve göze hoş gelen grafikler içeriyor. Videoyu izledikten sonra oyunun menüsüne ulaşıyoruz. Menü FIFA 08'in menüsünün renk ve efekt değiştirmiş haline benziyor. Renkler daha sade ve koyu. Menü dışında oyundaki modlar hakkında bilgi içeren kutucuklar yer alıyor. Menüye şöyle bir göz attığımızda yeni eklenen modlar görüyoruz. Adidas Live Season modu bunlardan biri. Bu mod içerisinde seçtiğimiz takımla gerçek futbol heyecanı yaşamaya çalışıyoruz. Ama ne var ki, FIFA 09'un tatsız oynayışı iştahımızı kaçırana dek. Maçlara başladığımızdan itibaren karşımızda FIFA 08'in şekillendirilmiş halini görüyoruz. Bunu her dakika hissetmeniz mümkün. İlk gözümüze çarpan toptaki balon hissinin aynı kalması. Top yerdeyken az da olsa balon gibi sekse de, havada inanılmaz derecede kötü gidiyor. Özellikle FIFA 09'da uzaktan şut çektiğinizde topun gidişatı sizi hiç tatmin etmeyecektir. Hatta top öylesine balon gibi gidiyor ki, kaleci topu sanki biri eliyle atmış gibi tutuyor. Hızlı göndermek istediğinizde ise, çaresiz top dışarı gidiyor. Paslarda ise her ne kadar düzelme olsa da, yine bariz top kayıpları ve gereksiz hatalı paslar var. Bilhassa ara paslar istediğimiz derece değil. Atak anlarında güzel pozisyonlar yaratabilecekken, istediğimiz noktaya gitmeyen ara paslar saç baş yoldurtabiliyor. Bir diğer değişmeyen yönse ortalarda olmuş. Hala odun gibi orta açılıyor. Kanatlardan yapılan ortalar inanılmaz amatörce. Bu sorunu FIFA 08'de bolca görüyorduk ne var ki, FIFA 09'da değiştirmeye bile tenezzül edilmemiş. Aslında biz bu sorunu FIFA 2005'de de görmüştük. Demek ki üç yıldır hala aynı FIFA karşımıza çıkıyor. Gerçekten de biraz dikkat ettiğimde FIFA serilerinde 2005'den 2009'a kadar bütün oyunlarda oynanabilirlik sabit. Sadece birkaç yeni animasyon ve grafiklerle yeni oyun piyasaya sürülüyor. Oyuna dönecek olursak, orta açmak bu derece keyifsizken hava toplarına yükselen oyuncularda topa çıkarken hiçbir gayret yok. Adeta odun gibi zıplıyorlar. Bu durum gerçekten sinir bozucu arkadaşlar. Bu yüzden kaybettiğimiz topların haddi hesabı yok. Mücadele anlarında çalım atmak için eklenen birkaç yeni animasyon mevcut. Bu animasyonlar genelde yıldız oyuncuların özel hareketleri. Mesela Cristiano Ronaldo, Roanldinho, İbrahimoviç gibi oyuncuların yaptıkları şık hareketler oyuna eklenmiş Bunun dışında mücadele anlarında oyuncularımız artık daha hızlı koşuyorlar. Hatta rakip oyuncuların önüne dahi geçebiliyoruz. Şükür yani! En sonunda EA bir konuda sesimizi duymuş. Sırf yavaşlık yüzünden geçtiğimiz tüm rakipler birkaç dakika sonra arkamızda beliriyorlardı. Neyse ki, artık onları geride bırakmak daha kolay.

http://www.xoyun.com/oyunresimler/7486/goruntuler/6947.jpeg

Aslında FIFA'yı PC yerine konsolda incelemek isterdim, ancak elde olmayan imkanlar yüzünden maalesef bu işkenceye sizleri de ortak ediyorum. Oyunun PC ve konsol sürümlerinde ciddi anlamda farklılıklar var. En başta konsol sürümü oldukça eğlenceli ve uzun süreli bir oynanabilirliğe sahip. Ama maalesef PC sürümü kendini tekrar eden oyun yapısı yüzünden fazlaca monoton. Üstüne köklü bir değişimin olmayışı ve aynı oyunu ısıtılıp önümüze sunulması gerçekten üzücü. Oyunun normal maç modunda kesinlikle eğleneceğinizi sanmıyorum. O yüzden modlarda vakit geçirmek daha mantıklı. Oyunda 08 sürümünden sonra ikinci sefer karşımıza çıkan Be A Pro modu eğlence ve yenilik arayanlar için güzel bir alternatif. Bu modda takımın herhangi bir oyuncusunu seçerek sadece o oyuncuyu yönetiyoruz. Sergilediğimiz performanslara göre diğer takımlardan transfer teklifleri alarak kariyer yapma imkânı yakalıyoruz. Oyuna yeni ilave edilen Adidas Live Season moduysa lig keyfini yaşayabileceğiniz güzel bir mod. Bu modda her oyuncunun performansını, durumunu ayrıntılı bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Bunların dışında oyunda kayda değer pek bir içerik bulunmuyor. Konsol sürümünde bulunan Arena mod yerine Training modu yer alıyor. Ama Arena moduna göre daha zayıf. Oysa ki, Arena modu kendimizi geliştirme bakımından daha çok seçenek sunuyor. PC'deki Training modu daha zayıf kalmış. Bunun dışında her sene gördüğümüz kupa, ligler ve "manager" modu oyunda bulunuyor. Bunları detaylı anlatmaya gerek yok, zaten bilindik futbol organizasyonları. Oynayış konusunda pek bahsedilecek bir şey yok. Hemen hemen FIFA 08 ile aynı özellikleri taşıyor. Tek fark FIFA 08 biraz olsun eğlenceliydi, ama maalesef FIFA 09 hiçbir tat sunmayan, fazlaca monoton ve ruhsuz bir oyun. Multiplayer olarak denemek belki biraz olsun heyecan katsa da, bir süre sonra tekrar eden yapısı yüzünden sıkıcı bir hal alıyor. En azından Single mod'daki yalnızlığı biraz olsun daha az hissetmemizi sağlıyor. Görüldüğü gibi FIFA 09 oynanabilirlik konusunda sınıfta kalıyor.

http://www.xoyun.com/oyunresimler/7486/goruntuler/6952.jpeg

Görseller

FIFA serisi oyunlarının grafikleri her sene iyi zaten. Oyuncular ve stadyumlar biraz daha gerçekçi yapılarak önümüze sunuluyor. Buna alışkınız artık. Ama ciddi derece gelişme var diyebileceğimiz yenilikler yok maalesef. Taraftar ve stadyumlar özensiz hazırlanmış. Taraftarların tasarımları sürekli aynı ve yaptıkları hareketler pek farklı değil. Stadyumlarsa gerçeğe yakın olsa da, tam anlamıyla iyi değil. Karakter modellemeleriyse her zaman olduğu gibi gerçeğe çok yakın. Özellikle çok bilinen, ünlü oyuncuların tasarımları gerçeğe çok yakın. Henry, Roanldinho, Eto'o gibi yıldız oyuncular neredeyse gerçek hayatta olduğu gibi. Ama yine de bazı önemli oyuncuların tasarımları çok sıradan olmuş. Mesela Güiza. Belki dünya çapında büyük kitlesi olan bir oyuncu değil ama, öyle değil diye de, saçları uzun ve sakalsız yapılmaz ki… Güiza'yı gördüğümde gerçekten Ali Bilgin zannettim. Sanırım ikisi karıştırılmış. Birde Ali Bilgin'i incelemek gerek. Oyundaki forma ve ayakkabı tasarımları çok iyi. Ayrıca oyunda yer alan "Fun Shop " sayesinde puan kazandıkça buradan yeni formalar, ayakkabılar, stadyumlar ve toplar açabiliyoruz. Grafiksel anlamda FIFA her zaman olduğu gibi yeni gelişimler getirmiş. Zaten buna alışığız ve köklü değişim gelmedikçe grafikleri arka plana atmaya devam edeceğiz.

Sistem gereksinimleri

FIFA 09 oldukça fazla sistem gereksinimleri gerektiriyor. Eski oyunlara oranla istenilen sistem gereksinimlerinin artması FIFA:'ya oyuncu kaybettirecektir çünkü bu kadar çok Next Gen oyun varken, Current Gen teknolojisinin bu kadar çok sistem gerektirmesi hiç de hoş değil. Zaten oyunun durumu içler acısı. Yani oynamasak da olur. Ama yine de daha eskisi gibi makul bir sistem gerektirmesi oyunun oynanması açısından daha iyi olabilirmiş. Ama benim anlamadığım bu oyunun FIFA 08'e göre sistemini bu kadar artıran değişim ne? Ne grafikler de ne de içindeki özelliklerde bu kadar sistem artırıcı bir şey yok. Hatta biraz zorlansa FIFA 08'i çalıştıran sistemle bile oynayabilecek oyun, çok yüksek sistem gerektiriyor. Gerçekten EA'nin bu anlayışını ben anlayamadım.

http://www.xoyun.com/oyunresimler/7486/goruntuler/6949.jpeg

Sesler

FIFA 09' yine harika müzikler içeriyor. "Playlist" sayesinde istediğimiz müzikleri seçip, oyunda dinleyebiliyoruz. Menü geçişlerinde değişik ve kulağa hoş gelen müzikler bize eşlik ediyor. Geniş müzik yelpazesi bulunan FIFA 09 müzikler bakımından övgüyü hak ediyor. Peki ya oyun içi sesler? Oyuncuların birbirlerine seslenmeleri, yönetimden gelen uyarılar da seslendirmeler başarılı olsa da, taraftar sesleri kendini çok tekrar ediyor. Bir süre sonra tezahüratların tekrar ettiğini görüyoruz. Ayrıca oyunda yer alna Türkçe tezahüratlar da var. Bir önceki oyuna göre artış göstermese de yinede duymak hoş. Ama dediğim gibi çeşidinin az bulunuyor olması bir süre sonra aynılarının tekrar etmesine sebep oluyor. Bu nedenle de maç içi sesler pek eğlenceli değil açıkçası.

Videoları da aradan çıkarmak gerekirse, yaptığımız güzel ataklar, etkileyici şutlar kesintili olarak videolar eşliğinde çıkıyor. Videolardaki kamera açıları önceki oyuna göre daha iyi. FIFA 09 ile daha detaylı tekrarlar izlemek mümkün. Ayrıca gol atıldıktan sonra oyuncuların sevinç hareketlerine yenileri eklenmiş. Artık sürekli aynı hareketleri yapmıyorlar.

Final Bölümü

FIFA serisinin geleceğini inanın hiç iyi görmüyorum. En azından PC için. Hatta FIFA'nın sonunun da NBA serisi gibi olacağını bilmek kahinlik gerektirmiyor. Görünüşe bakılırsa FIFA PC'de böyle giderse tarihe karışacak. Son olarak söyleyebileceklerim, FIFA 09 verilen parayı zırnık kadar hak etmeyen, eğlencesiz ve ruhsuz bir oyun. PC'de PES 2009 varken kimsenin açıp da yüzüne bakacağını sanmıyorum. Ama ben yine de FIFA oynayacağım diyorsanız konsolda denemenizde fayda var. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşça kalın, esen kalın…