PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : The Getaway Bir oyun mu? Yoksa bir simulasyon mu? Nedir bu The Getaway? Oyunun yılı


Bekq
30-11-2009, 19:29
Bir oyun mu? Yoksa bir simulasyon mu? Nedir bu The Getaway? Oyunun yılı eski görünüyor ama yapılan incelemeler göz önüne alınırsa, şuanda bu oyunu toplamda 150.000.000 kişi oynuyor. Hâla eskimemiş yani. İşte ben de bunu göz önüne aldım ve incelemesini yapıyorum.

BİR OYUN NASIL BAŞLAMALI?

Evet, böyle bir başlık attım. Çünkü daha oyunun başında karımız vuruluyor ve oğlumuz kaçırılıyor. Böyle bir başlangıcı kim ister ki? Tabi ki ben :). Oyunun temeli kovalamaca. Sen kaçıyorsun, onlar kovalıyor. Ya da tam tersi. Çoğunluka oyun mafya ağırlıklı olduğu için böyle. Yoksa gangster olsaydı, çatışmalar, sokak kavgaları olurdu. (Bakınız; GTA San Andreas.) O yüzden pek de rap dinlemediğim için bu oyun daha çok hoşuma gitti. İlk önce San Andreas, sonra Getaway oynuyorum ki, gerçekcliği karşılaştıralım. Yoksa pek bir mânası olmaz oyunu oynamanın.

Oyun nasıl başlamalı dedik; anlattık, nasıl başlamalı yada nasıl başladı diye, şimdi de oyunun diğer yanlarını inceleme vakti geldi değil mi?


http://www.xoyun.com/oyunresimler/615/goruntuler/5417.jpg




KARDEŞ BUNUN GRAFİK MOTORU NE?

Haksız da değilim şimdi. Oyunu oynayanlar bilir, grafikler o kadar gerçekçi ki insan kendini oyunun içinde sanıyor. Grafik motorunu nasıl yaptılarsa artık, insan kendini kaptırıp gidiyor.
Bazı efektler çok abartılmış görünse de sonuçta bu bir oyun. Elinden geldiği kadar abartacaksın ki, oyunun oyun olduğu anlaşılsın. Ama bana kalırsa abartılmış sözcüğü iyi mâna da. GTA'dakiler gibi değil. Tabi GTA IV'ü görmeden birşey diyemeyiz, orası ayrı bir olay. Sonuçta insan bu oyunun grafiğini görünce GTA oynamaktan soğuyor. GTA Vice City'de Getaway ile aynı zamanda çıktı, ama The Getaway'in grafikleri, GTA Vice City'e bin basar :D.


http://www.xoyun.com/oyunresimler/615/goruntuler/5416.jpg



Eveeeeettt... Grafikler muazzam burdan bunu anlıyoruz. Ama daha birçok şey var. Bekleyin, sabredin süper birşey bu oyun. Tam çözümünü de hazırlayacağım ama burda elimden geldiğince bilgi aktaracağım sizlere... Şimdi de seslere geçelim bakalım, nasılmış oyunun sesi :).


BİR SES VAR BENDE, BAŞKA KİMSEDE YOK!

Bir oyunun sesi bu kadar mı harika olur kardeşim? Oyunda seslendirenler işini biliyor, ses efektleri de süper yerlerde geliyor. Öyle bir sesler varki bazen insan diyor "Acaba dışarda trafik mi tıkandı?" :). Ama ses yine de oyundan geliyor.

Oyunun arka fon müziği ise beni tırstırdı doğrusu. Öyle bir müzik ki, "Yok kardeş ben bu oyunu bu müzikle bitiremem diyorsunuz :D. Ama iyi bir yan var. Müziğin sesini kapatabiliyoruz. Bir de SFX'in mi yoksa Music'in mi sesi daha çok olsun diye ayarlayabiliyoruz. Bunu Options>Sound>Balance bölümünden yapabiliriz

Mesela oyunda trafik tıkandiğında adamımız sinirleniyor. Arabalardan gerçek motor sesi çıkıyor. GTA San Andreas'taki gibi uyduruk, baştan savma çıkmıyor yani. Kaliteli :-). Şimdi de oyunumuzun 4 önemli kişisini seslendirenleri koyayım bari;


http://www.xoyun.com/oyunresimler/615/goruntuler/5418.jpg




Don Kembry-Mark Hammond (İlk yönettiğimiz karakter)
Ricky Hards-Charlie Jolson (Bu da kötü adam :D. Mafya babası)
Anna Edwards-Yasmin (Yasemin değil Yasmin :D Bu da mafya anası :P)
Joe Rice-Frank Carter (Bu da ileride yönlendireceğimiz karakter)

Adamlar işi kaliteli yapmış. Sesleri muazzam yav. Hasta oldum o seslere :P. Abartmayalım o kadar da. Ama sonuçta sesler süper. Seslerin tek kötü yanı ise arada sırada "Işık sesden hızlıdır." olayı oluyor. Yani grafik birkaç salise önce geliyor ama o da bazen kötü oluyor. O yüzden seslere ve grafiklere 9 puan verdim.

Daha bitmediiii. Şimdi de oyunun ömrü kısmı var. Benim en sevdiğim bölüm yani :).

DAHA OYUNUNUZUN 10 YILLIK ÖMRÜ VAR.

Yalan da değil yani. Oyna oyna sıkılmazsın. Çünkü oyunda o kadar unlock edeceğimiz şey var ki... Mesela FreeRoam modu var. Kafana göre geziyorsun. Bunu açmak için oyunun ana senaryosunu bitirmek lazım. Arabalar açabiliyoruz. Birçok şey. Bunları açma o kadar da basit değil işte. Çok uğraşmanız lazım. O yüzden oyunu biran önce alın. Bu oyundan sıkılmazsınız diyorum, başka birşey demiyorum. Başlıkta dediğim gibi oyununuzun 10 yıllık ömrü var. Tabi PS3 oynamayı tercih ederseniz, orası size kalmış. Ama bu oyun için PS2 bırakılmaz. Haaaa, bu arada oyunun neden 10 yıllık ömrünün olduğunun bir sebebi ise senaryo. Senaryo çok akıcı. Bir anda Londra'nın en ucunda buluyorsunuz kendinizi görev için :D.

Şimdi son sözden önce biraz da oyunun gerçekciliği bölümünden bahsetmek istiyorum. Çok gerçekçi olduğu için ayrı bir bölüm daha var :D.

ARKADAŞIM, ÇIK GEL BURAYA, ÇOK GERÇEKÇİSİN

Ehem, ehem... Tabi ki öyle birşey demedim Mark'a. Sadece başlık olsun diye yazdım :).
Neyse, biz oyuna dönelim. Bir oyun bu kadar gerçekçi olamaz. GTA San Andreas'ta bizim Ferrari'ye Cheetath diyorlar. Ama burda Fiat, Lexus, Citroen, Opel, Mercedes, Renault vb. vb. birçok lisanslı araç var.
Birkaç tane daha marka olayı var. Markaları söyleyeyim yeter. Burger King, McDonalds, FedEx... Oyun resmen Londra'nın kopyası. Trafik bile ters (Bize göre.).
Filmler de aynen öyle. Mesela o zamanlarda çıkan ve büyük bir ilgi gören film Queen Of The Damned'ın gişe rekorları bölümünde görüyoruz. Yani 1. sırada yayımlandığını görüyoruz. Üstelik dev gibi afişi de asılı duruyor.
Oyunda karakterin hareketleri harika. Mesela yaralandığında GTA'daki gibi yerden can bulmuyoruz. Ya da şifreyle can almıyoruz. Duvarın dibine geçiyoruz, dinleniyoruz. Ama asıl saçmalık burda. Adamın kıyafetinin üstündeki kan lekesi de siliniyor. Adam da öyle bir el var ki kanı bile temizliyor :D. Hızla koşarken geriye döndüğümüzde ilk önce birkaç adım sendeliyor, sonra da yine geriye koşuyor. x-gamer arkadaşımızın NBA Live 07 İncelemesinde dediği gibi, "Karakterler gücünü ayağından alıyor" ;).
Neyse, artık fazla uzatmışım gibi geldi bana. Son sözümüzü söyleyip bitirelim şu incelemeyi. Daha Tam Çözüm var :).


http://www.xoyun.com/oyunresimler/615/goruntuler/5419.jpg


SON SÖZÜM ŞUDUR;
Oyun şu sıralardaki GTA San Andreas ve Saint's Row'dan daha iyi. En çok sevdiğim yanı gangster ile alakasız olması. Ne öyle hep rap dinliyorduk. Şimdi rapciler bana küfrediyordur ama zevkler ve renkler tartışılmaz. Size diyebileceğim tek şey, alın şu oyunu oynayın. Dikkatli olun +18 görüntüler ve konuşmalar var :) (Not: Ben 13 yaşındaydım :D)

Kendinize ve oyunlarınıza iyi bakın,
Xoyunla kalın,
Oyunla kalın...

(Dip Not: Oynanabilirlikten bahsetmedim. Çünkü Tam Çözüm'de daha detaylı bir şekilde anlatacağım.)