PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kabus 22


Bekq
30-11-2009, 19:34
Türk oyun sektörü doğum sancıları çekiyor. Gelen haberlerin oldukça olumlu görünmesi bizi her geçen gün daha da umutlandırıyor. Yılardır karşımıza çıkan ve dünya standartlarıyla kapışamayacağını düşündüğümüz ama ekranlarda görmeyi sabırsızlıkla beklediğimiz oyunlar nihayet bizlerle buluştu.
Momentum’un yaptığı Culpa Innata’yı beklerken, Son Işık Oyun stüdyosu tarafından ortaya çıkartılan ve ülkemizde de artık tanınan oyun yapımcısı Mevlüt Dinç’in içinde bulunduğu Kabus 22, yüzümüzde tatlı bir gülümseme bıraktı.

Vestel tarafından desteklenen bu oyun, ülkemizde ileriyi gören sponsorlarında olduğunu bizlere kanıtladı.


http://www.xoyun.com/oyunresimler/318/goruntuler/4727.jpg

Kadıköy’e neler olmuş
Kabus 22 dolu dolu bir korku oyunu. Aynı zamanda yaratıklarından kaçarak hayatta kalmaya çalıştığımız bir oyun. İngilizce survial horror olarak adlandırılan bu türün en epik örneği Resident Evil Serididir. Şimdi aklınıza Kabus 22’ninde aynı oynayışa sahip olduğu ve bu yüzden bir kopya olduğu fikri gelebilir. Ama Kabus 22 bir kopya değil. Bugün nasıl hack & slash denildiğinde akla ilk gelen idim Diablo olyorsa ve Diablo’dan sonra çıkan her Slash oyununa ‘Diablo gibi’ yakıştırılıyorsa, Kabus 22’de türünün en tipik örneği olmasıyla bu kadar bağdaştırılabilir.

Senaryo
Oyunumuz oldukça fantastik bir senaryoya sahip. 2000’li yıllarda tüm dünyayı sonsuz mutluluk vaadiyle ele geçiren şeytani bir yaratık ve onun yönettiği korkunç yaratıklara karşı koyan bir direniş örgütünü yönetiyoruz. Kanla yıkanmış ve et parçalarıyla süslenmiş duvarda, vahşi çatışmaların geçtiği her halinden belli olan mekanlarda nefes nefese koşturmaya hazır olun. Demir adlı direniş lideri, yine direnişin bir elemanı olan Ebru ve gizemli karakter İnzar’ı oyunun farklı yönlerinde kontrol ediyoruz. Demir, alıştığımız tabanca, tüfek gibi silahları kullanan ve oyunun büyük bir kısmında kontrol edeceğimiz karakter. Ebru ise Kabus 22’nin survial türüne dahil olmasında en büyük rolü üstleniyor. Çünkü elinde yalnızca bir tabancayla hayatta kalmaya çalışan Ebru’yla dövüşmekten daha çok kaçmaya çalışıyorsunuz. Inzar tam bir ölüm makinesi. Kolarına bağlı bıçakları ve birçok farklı saldırı kombinasyonuyla yaratıkları doğduklarına pişman ettiriyor. İnzar’la oynarken aksiyonu tam anlamıyla hissedebiliyoruz. Bu defa karçamsı gereken biz değil düşmanımız yaratıklar oluyor. Buda oyunu bizim açımızdan zevkli kılıyor.


http://www.xoyun.com/oyunresimler/318/goruntuler/4733.jpg


Türkçe Konuşan Karakterler
Bir Türk yapımı oyunla karşı karşıya kaldığımızda tüylerimiz ürperten bir gerçekçiliği de hissediyoruz. İngilizce seslendirilen oyunlarda her şey gözünüze bir yabancı film senaryosu gibi gelirken, Türkçe bir yapımla karşılaşmak insanı hoş duygulara boğuyor. Sağda soldaki Türkçe konuşmalar bir yana bırakın ana dilinizden size seslenmeleri sizi oyun havasına sokuyor. Seslendirmeler ve alt yazılar arasında bir zamanlama problemi var. Ayrıca Demir’i seslendiren sanatçının ses tonu bir kahramana yakışmayacak kadar kötü. Bu ayrıntı ister istemez kulaklarımızı tırmalıyor. Aslında canavarların hırıltılarına ve bağırmalarına verilen ses önemini ana karakterlerde de beklerdik. Çünkü oyunun %50’sini Demir’le oynuyoruz.


http://www.xoyun.com/oyunresimler/318/goruntuler/4731.jpg

Kontroller
Oyunumuzda kontroller son derece basit. Her şeyi klavyeden yönetebiliyoruz. 4 kişiyle yapılacak bir iş beklide onlarca kişiyle yapılacak işten daha çok şey başarmış. Kamera açıları gayet makul. Hatta yaratıkları saklaması ve son anda karşımıza çıkarması oldukça iyi. Hiçbir yerde takıldığını yada problem olduğu görmedim.

Bulmacaları çözmekse elimize geçen delillerle doğru orantılı. Yani uzun lafın kısası elimizde delil olmadığı taktirde bulmacaları çözmek oldukça uzuyor. Bu türe yeni başlayanlar için nasıl bir durum olur bilemem ama benim gibi deneyimi olanlar için rahat bir arayış oldu.

Dövüşlerde düşmanlarımız bizleri bir köşeye sıkıştırıp saldırıyor. Bu tür olaylarda karşılaştığımızda kontrol ettiğimiz karakter İnzar ise onları halt etmek çok basit oluyor. Ancak Ebru ve Demir için bu oldukça can sıkıcı. Bu sıkıcı olay bizi oyundan koparmıyor. Daha çok adrenalin artışına neden oluyor.


http://www.xoyun.com/oyunresimler/318/goruntuler/4729.jpg

Kabus 22 tam bize göre
Oyunu yükleme aralarında oldukça hızlı. Ayrıca fazla sistem gerektirmemesi ve fiyat ucuzluğu ile çok makul bir oyun.

SON KARAR
Şimdiye kadar yapılmış en iyi Türk Oyunu dersem gerisini siz tahmin edersiniz.