PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Klavye Kurdî - Kürt Harflerinden Oluşan Klavye - 30 TL


Bekq
30-11-2009, 20:14
Kürt açılımıyla yumuşayan atmosfer ilginç bir gelişmeyi daha beraberinde getirdi. Kürt alfabesindeki harflerden oluşan klavye 30 liraya satışa sunuluyor. Şimdiden talep var.


Kürt açılımı” birçok yeni fikrin ve gelişmenin de önünü açıyor. “Kürt dilinin önündeki engellerin kaldırılması” doğrultusunda ilginç bir adımı da Diyarbakırlı Muhammed Yaman attı.

Yaman, “Kürtçenin doğru ve zahmetsiz yazılması” amacıyla Çin’de Kürt alfabesine uygun klavye yaptırarak dört gün önce online satışına başladı. Girişim öylesine ilgi gördü ki bazı müşteriler internet üzerinden satışı beklemeyip ısrarlı olunca 30 adet klavye hemen satıldı. Talebin büyük olduğunu belirten Yaman, “bir ayda bin klavye” satmayı umduğunu söyledi. Klavye satışı amacıyla kurulan web sitesinden 30 liraya satışa sunulan ürünün adı “Klavye Kurdî”.

“Kürtçe yazmak artık kolay” anlamına gelen “Kurdî nivîsin êdî hêsan e” sloganıyla yoluna devam edecek olan firma Kürtçe yazmak isteyenler için kolaylık getirecek. Taraf’a konuşan Muhammed Yaman, bu fikrin ortaya çıkışıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kürtler, Kürtçe harfleri yazarken zorlanıyorlardı, biz bunu görüyorduk. Böyle bir çevremiz de vardı. Şapkalı e’yi yazabilmek için shift 3 ve e’ye basıyorlardı. Bu uğraştırıcı bir şey tabi ki. Bunların programları var ama karakter olarak klavyede bulunmadığı için yazarken insanlar yine zorluk çekiyorlardı.” dedi.

Klavyenin “aidiyet de temsil eden bir ürün” olduğunu savunan Yaman, “Satışını yapabilmek için Kürtçe alışveriş sitesi de kurarak satışa başladık. Zaten böyle bir talep vardı. Şuan kurduğumuz sitede satılıyor ama bayilik görüşmelerimiz var. Güneydoğu’da bir bayilik açacağız mutlaka” diye konuştu.
Klavyeye özellikle Almanya ve Hollanda’dan talep geldiğini belirten Yaman, Kürtçe klavyenin bildiğimiz klavyelerden farkını ise şöyle anlattı: “Tamamen Kürtçe alfabenin bulunduğu bir klavye. Kürtçe alfabesindeki 31 harf var burada. Bizim klavyeler q ile başladığı için belli klavye özellikleri bizde de var. Örneğin noktalı harfler i, ö, ü yok bu klavyede. Onun dışında Türkçe de bulunmayan şapkalı ı, e, u, o var. Yumuşak g de yok bu alfabede.”

Şirketini “Kürt açılımına uyan bir firmayız” diye tanımlayan Yaman, Kendi dilini doğru yazan kendisini daha iyi ifade edecektir” dedi.
http://www.teknolojide.com/displayer.aspx?picid=3440&size=250