PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilinçsiz kullandığınız ağrı kesiciler göz sağlığınızı etkiliyor


LAle
06-01-2019, 20:05
http://www.esaglikhaber.com/media/k2/items/cache/b822ff214b0f211027b34c192820c07f_S.jpg
Ağrı kesiciler bilinçsiz kullanıldığında birçok sağlık sorununu beraberinde getirebiliyor. Rastgele ağrı kesici kullanımına bağlı göz problemleri de bu sağlık sorunları arasında yer alıyor.*Bunların başında gözlerde ışığa karşı hassasiyet oluşturması.*Ayrıca kuru göz, katarakt, retinal kanamalar, sarı noktada hasar oluşumu gibi yan etkiler de görülüyor.

Ağrı kesici ilaçlar, ağrıyı kesmekten çok vücuda ciddi zararlar veriyor. Çünkü genellikle reçetesiz alınan ilaçlar, insan vücudundaki birçok organı olumsuz etkiler. Ağrı kesici ilaç kullanımı bir tedavi yöntemi olmadığı gibi, bu ilaçlar kişiyi mevcut ağrılarından yalnızca geçici bir süreliğine uzaklaşılabilir.

Aspirin kullananlarda retinada kanama riski artabilir, uzun süreli kullanımlarda ise görüntü kalitesinde sararma olabilir.

Artış gösteren kronik ve akut ağrıların tedavisinde bir hayli etkili olan NSAID grubu ağrı kesicilerin sürekli kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü bu ilaçların içeriği mide sorunlarının yanı sıra göz sağlığına da bazı olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerin başında gözlerde ışığa karşı hassasiyet oluşumu gelir. NSAID grubundaki ağrı kesici ilaçları kullanan kişiler güneş ışığıyla karşılaştığında gözlerinde bazı reaksiyonlar yaşar. Çünkü bu ilaçlar, içeriğinde 2-arypropionik asit bulundurur ve bu asit de ışık hassasiyetine yol açabilir. Bu ilaçların kullanımında ayrıca kuru göz, katarakt, retinal kanamalar, makula dejenerasyonu tetikleme (sarı noktada hasar oluşumu), özellikle indometazin kullananlarda korneada birikme gibi yan etkiler görülür. Nadiren görme alanı kayıplarına veya pseudotümör cerebri denilen geçici baş ağrısı ve görme bulanıklığına da neden olabilir.

Steroid türü ilaçları uzun süre kullanan hastalarda glokom ve katarakt olmak üzere iki kaçınılmaz komplikasyon oluşur. Makula dejeneresansı da (sarı nokta hastalığı) steroid ağrı kesicilerin yan etkilerinden olabilir. İlaç kullanımı kesildiğinde yan etkiler kaybolmaya başlar ancak glokomun yarattığı hasar ve görme alanı kaybının geri dönüşü olmayacaktır. Steroid ağrı kesici kullananların yan etkiyi azaltabilmek için antioksidan ilaç ve vitamin (C vitamini, E vitamini, lutein, alpha lipoic asit vb.) almaları faydalı olabilir.

Mevcut ağrıları dindirmede hiçbir seçenek kalmama durumunda kullanılan Opioidler (uyuşturucu ilaçlar), bağışıklık yapma özelliği taşısa da ağrıların dindirilmesi konusunda bir hayli etkilidir. Bağımlılık gibi çok belirgin oranlarda yan etkilere neden olan ağrı kesici ilaçlar (morfin), göz bebeğinin küçülmesine de neden olabilir.