Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hamile kalmayı zorlaştıran etkenler


AKIN
06-01-2019, 20:07
http://www.esaglikhaber.com/media/k2/items/cache/281f744b98757c0971d91a65a5ed2edd_S.jpg
Hamile kalamamanın*birçok nedeni bulunuyor.*Rahim içi yapışıklıklar ve doğuştan gelen yapısal problemler, miyom ve polip varlığı hamile kalmayı zorlaştırıyor. Rahim içi yapışıklığına ise en çok kürtaj neden oluyor.*Küçük yapışıkların tedavisi kolay olmakla birlikte yaygın yapışıklıkların tedavisi zor ve gebelik şansı düşük oluyor.*

Sadece rahim içi yapışıklık değil, polip ve miyom varlığı, doğuştan gelen ve rahim içini bozan problemleri de gebelik şansını azaltıyor.*Polipler çoğunlukla 1-2 cm çapında olup ultrasonografide görünürler. Polipler de gebe kalma şansını azaltıp, düşük riskini arttırırlar. Histeroskopi ile yarım saatten kısa sürecek bir operasyonla kolaylıkla çıkartılabilirler.

Miyom oluşumunda ise ailevi riskler var. Rahim içinden çıkan veya rahim duvarından çıkıp, rahim içini bozan miyomlar kısırlığa yol açabilirler. Rahim içini etkilemese de, rahim duvarında yer alan 5 cm. den büyük miyomlar da gebe kalmayı zorlaştırabilir.

Yumurtlama problemi olduğu düşünülen hastalarda rahim filmi olmadan da birkaç ay yumurtlamayı uyarıcı ilaç kullanılabilir. Daha önce geçirilmiş infeksiyonlar nedeni ile tüplerde biriken sıvı, uygulanacak tüp bebek tedavisinde de gebelik şansının azalmasına neden olur. Bu durumda tüp bebek tedavisi öncesi yapılacak laparoskopi ile tüplerle rahimin bağlantısının kesilmesi gerekir. Tüplerin içinde biriken sıvı zaman zaman rahim içine boşalarak gebeliğin yerleşimini olumsuz etkiler. Bu durumda ameliyatla tüplerin alınması veya bağlanarak rahim içi ile ilişkisinin kesilmesi gerekir.

Doğuştan gelen rahimle ilgili bazı problemlerin de gebe kalmayı zorlaştırıyor. Bu tür problemler gebe kalma şansını azalttığı gibi, gebelik oluştuğunda da düşük riskini arttırır. Yine gelişmiş bir ultrasonografi cihazı ile rahim filmi gerekmeden de bu tür anomaliler doktorunuz tarafından saptanabilir.