PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Drupal Eklentileri


Ceren
21-01-2010, 16:25
Drupal içerik yönetim sisteminin en önemli özelliği modüler bir yapıya sahip olmasıdır. Bu sayede değişik amaçlar için yüzlerce eklenti hazırlanmıştır.

Bu sayfalarda Drupal eklentilerinin hangi işi ne şekilde yaptığını bulabilirsiniz. Unutmayın ki buradaki liste tam olmayabilir. Tüm Drupal eklentilerini görmek için Drupal projesinin sitesini (http://drupal.org/project/Modules) ziyaret ediniz. En çok kullanılan eklentilere burdan (http://drupal.org/project/usage) gidebilirsiniz.


Archive (Arşiv)

Sitenizde ki yazıların arşivini tutan bir eklenti.

Archive eklentisi sayesinde yazılarınıza yıllık, aylık ve günlük olarak ayrı ayrı ulaşabileceksiniz. Sitenizdeki bütün içerik çeşitlerini tek bir menüden ulaşmış olacaksınız, kullandığınız bütün içerik yaratma şekillerini aynı alanda son gönderilen en üstte olacak şekilde sıralayan bir eklentidir.

http://example.com/archive şeklinde menü oluşturarak kullanıcılarınızın arşive ulaşmasına imkan sağlayabilirsiniz.
Archive eklentisini burdan (http://drupal.org/project/archive) indirebilirsiniz.

JRating (Konu Puanlama)

Okuyucuların ve takipçilerin konuları 10'luk derecelendirme üzerinden oylamasını sağlayan jrating eklentisi adından anlaşılabileceği gibi bir Javascript uygulamasıdır.

* Misafir ya da üyeler puan verebilir.
* Oylarını iptal edebilir.
* Kaç kişinin puanlama yaptığını görebilirsiniz.
* Puanlamayı anasayfada gözükecek şekilde ya da yazının devamında görünecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Eklentiyi burdan (http://drupal.org/project/jrating) indirebilirsiniz.


XML Sitemap

Bu modül drupal sayfalarınız için otomatik olarak site haritası oluşturmaktadır ve arama motorlarının sitenizi daha kolay taramasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu sayfayı google, yahoo ve msn search gibi arama motorlarına web sitenizin arama sonuçlarında görünmesi için sitemap.org sitesinde açıklanan düzene göre hazırlamaktadır. Ayrıca site haritanızı oluştururken yazılarınızı önem sırasına göre ayarlayarak yayınlayabilirsiniz.

Eklentiyi buradan (http://ftp.drupal.org/files/projects/xmlsitemap-5.x-1.6.tar.gz) indirebilirsiniz.

Pathauto

Drupal sisteminde yazılarınız /node/123 gibi linklere atanmaktadır. Bu modül bu linkleri daha düzenli linkler oluşturarak atamanızı sağlıyor. Bu sayede /kategori/bu-bir-yazi.html tarzı linkler oluşturarak arama motorlarında daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/pathauto-6.x-1.1.tar.gz) indirebilirsiniz.

Google Analytics

Web sitenizin sayfalarını kolayca takip etmenizi sağlayan modülde ayrıca kullanıcılarınızı da takip edebilirsiniz. Ayrıca sayfalarınızdan giden linkleri ve dosyaların indirme sayılarını kontrol edebilirsiniz. Sisteminize bu modülü yükleyerek yerel sunucunuzda google analytics kodlarını önbelleğe alır böylece daha hızlı sayfa açılma sürelerine ulaşırsınız.

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/google_analytics-6.x-2.2.tar.gz) indirebilirsiniz.

Drupal Administration Menu

Yönetim fonksiyonlarına sitenin üst kısmına yerleşen dropdown menü aracılığıyla erişmenizi sağlar. Şahsen tavsiye ederim, pratikliği ve hızlı olmayı sevenler için birebir.

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/admin_menu-6.x-1.3.tar.gz) indirebilirsiniz.

Devel

Site dizaynı aşamasında işinize yarayacak çeşitli fonksiyonların (sayfa oluşturma süreleri ve sayfanın oluşturulmasında kullanılan SQL sorgularının görüntülenmesi gibi) yanı sıra, Joomla'dakine benzer şekilde siteye örnek veri (kullanıcı, içerik, kategori) eklemenizi sağlar. Drupal 6 için olan versiyonu tema geliştirme aracı da içerir.

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/devel-6.x-1.15.tar.gz) indirebilrisiniz.

IMCE

Bir Türk tarafından geliştirilmiş, kodlarla uğraşmadan içeriğe kullanıcıların resim yüklemesini sağlayan bir modüldür.

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/imce-6.x-1.2.tar.gz) indirebilirsiniz.

Content Profile

Bu modül sayesinde üye profillerinde düğümleri kullanabiliyoruz. Yani bir düğüme CCK ile hangi alanları açabiliyorsak, content profile ile kullanıcı profillerine istediğimiz alanları açabiliriz. Bu da kullanıcı profilleri konusunda geniş eklentiler sunuyor.

- Web adresiniz,
- Doğum tarihiniz,
- Hobileriniz,
- Takım,
- Favori Film,
- Favori Tv Programlar,
- Favori Kitaplar

Eklentiyi burdan (http://ftp.drupal.org/files/projects/content_profile-6.x-1.0-beta3.tar.gz) indirebilirsiniz.