Dokuz Soket 939 Athlon64 Anakart!
Şimdiye kadar sadece birkaç büyük üretici AMD'nin yeni Soket 939 Athlon 64 işlemcileri için anakart sunuyorlardı ve bunlar nispeten pahalı kartlardı. Fakat artık bu platform için olan anakartlar çoğalmaya başladı ve artık her yerde bulunabilir hale geldiler. Soket 939 sistemler çift kanal bellek ile çalışıyorlar ve kabul edilebilir masraflarla yüksek başarım sunuyorlar, bu da onları son kullanıcı açısında çekici yapıyor. Ne yazık ki AMD'nin başlarda pahalı modellere odaklanması, bu platformun çıkışının büyük sükse yaratmasını engelledi.
Aslında bu durum biraz anlaşılabilir. 144 mm2 512 KB ve 193 mm2 1 MB L2 önbellekli sürümlere sahip Athlon 64 yongaları pek küçük sayılmazlar. Intel'in tersine AMD sadece 200 mm yonga plakası kullanarak üretim yapabiliyor. Intel'in 300 mm'siyle karşılaştırılınca bu durum üretimde sınırlamalar yaratıyor. Bu şu anlama geliyor AMD'nin yonga plakası düşük verimle üretime izin veriyor bu yüzden birden artabilecek olan talebi biraz engellemek istemiş olabilirler.
Fakat artık düşük ısı yayımlarıyla öne çıkan AMD'nin 90 nm üretim süreciyle üretilmiş işlemciler var. AMD şimdiye kadar bizim fiyat başarım açısından başarılı bulduğumuz Winchester çekirdekli 3000+, 3200+ ve 3500+ (1.8'den 2.2 GHz'ye) işlemcilerini çıkardı. Bu işlemciler başarılı olmalarının yanında hızaşırtmaya da (overclock) imkan tanıyarak göz doldurdu.
Soket 939'lu Athlon 64 işlemcilerin satışını hızlandıran bir diğer etken de PCI Express yongasetlerinin gittikçe yaygınlaşıyor olması. VIA'nın K8T890'ı daha yeni çıkarmış olması ve ATI'nin Radeon Xpress'inin çok fazla tutmaması, bu platform için iyi fiyat ve bol özellik sunan NVIDIA'dan nForce 4 Ultra'nın çok yaygınlaşmasına neden oldu.
PCI Express yavaş yavaş yaygınlaşırken AGP'de kolay kolay pes etmeyecek gibi gözüküyor. PCI Express bileşenlerini almak en sonunda mantıklı yatırım olmaya başlasa da hala AGP destekli anakartları almak da bir o kadar mantıklı. Bu durum özellikle, birkaç ay önce pahalı bir AGP görüntü kartı aldığınız için bütçeniz daha toparlanmadıysa ve sırf yeni bir sisteme geçmek için yeniden o kadar para vermek istemiyorsanız geçerli.
Son olarak hayatımıza yeniden giren ve Scalable Link Interface'in (Ölçeklenebilir Bağlantı Arayüzü) kısaltması olarak kullanılan "SLI" kelimesinden bahsetmek istiyoruz. NVIDIA'nın sunduğu bu arayüz sayesinde iki ekran kartını bir birine bağlayarak teoride iki kat görüntü başarımı elde edebiliyorsunuz. Tabii ki bu sistem iki adet x16 PCIe yuvası istiyor ve bu iş için uygun olan ilk yongaseti NVIDIA nForce4 SLI. Pentium 4'ler için olan bir model de yakın zamanda çıkacak ayrıca VIA da benzer bir ürün üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Biz denemelerimizde en azından durumu görmek için iki adet SLI destekli anakart kullandık: Asus A8N-SLI Deluxe ve MSI K8N Diamond.
Deneyimize katılan diğer anakartlar VIA'nın K8T800 Pro (AGP), K8T890 (PCI Express), SiS 755FX, NVIDA nForce3 Ultra (AGP) ve NVIDIA nForce 4 Ultra (PCI Express) yongasetlerini kullanıyorlar.
|